`Oost ontmoet West en vice versa'

Cultuur
11 november 2021

Op zaterdag 25 september 2021 organiseerde de diversiteitsgroep van Stadsdorp Elsrijk het culturele evenement `Oost ontmoet West en vice versa’. In het lommerrijke Openluchttheater werd mede dank zij het mooie nazomerweer en de fleurige klederdracht van de dansers en musici een Oosterse Aziatische sfeer geschapen waar onverwacht meer dan 100 deelnemers op afkwamen.

Twee orkesten hebben de cultuurkloof uit India, Suriname en Indonesië via hindoesymbolen en verhalen op kleurrijke en muzikaal meesterlijk overbrugd. De rode draad vormde een toeristische ontmoeting in een vliegtuig op weg naar India en Indonesië waarin over het de Ramayana werd verteld, een eeuwenoud epos uit India en Indonesië. Verantwoordelijk daarvoor waren zeven Indiase musici Nitika Chouhan en de Balinese gamelangroep uit Amstelveen Swara Santi o.l.v. de Balinese muziekdeskundige Krishna en leider Cees Rot. De fusionachtige uitvoering waarin culturen zich mengden zagen we ook bij de Hindoestaans- Surinaamse zanger Dhroeh Nankoe die het kleurrijke dansen en musiceren aanvulde met prachtige liederen.

Centraal stond het verhaal over prins Rama, zijn broer Lakshmana en zijn vrouw Sita uit de Ramayana, een omvangrijke epos dat voorkomt in India en Indonesië en een belangrijke hoeksteen van het hindoeïsme vormt. Het verhaal past bij de huidige situatie in Elsrijk, waar mensen uit verschillende culturen met elkaar samenleven en elkaar beter willen leren kennen. Zelfs zonder elkaars taal te spreken kunnen ze elkaar verstaan als men zich openstelt voor elkaars culturen en verhalen. Het succes van `Oost ontmoet West’ hopen we volgend jaar in een ruimere opzet weer te organiseren dus met eten en workshops èn met nog meer deelnemers uit India en Indonesië.

Wie

Volwassenen

Contact

Heb je een vraag?
Stuur ons een bericht via het onderstaande contactformulier:

Werkgroep Diversiteit
-10